آبکاری گالوانیزه گرم چیست

بعد از انجام اسید شویی قطعه آهنی مورد نظرتان که کاملا تمیز شده است را درون مذابی از جنس روی قرار می دهند. در زمان انجام این کار مقداری از روی کمی منجمد می گردد و مجددا در اثر افزایش حرارت دوباره ذوب می شود. مذاب روی مورد نظر شما با سطح قطعه آهنی واکنش نشان داده و باعث ایجاد آلیاژ هایی از جنس آهن و روی روی قطعه می شود. همچنین بعد از بیرون کشیدن قطعه مورد نظر یک لایه نازک و یکدست روی قطعه آهنی شما ایجاد شده است. زمان نگهداری آهن درون این مذاب و دمای آن نقش تعیین کننده‌ای در زمینه کیفیت، رنگ و ضخامت لایه روی خواهند داشت.

مقایسه آبکاری گالوانیزه سرد و گرم

بخش‌ها و قطعاتی که به شیوه گالوانیزه گرم است، ضخامت بیشتری دارند اما در گالوانیزه سرد ضخامت لایه روی بسیار کمتر است. از دیگر تفاوت‌های گالوانیزه سرد و گرم برای محافظت از فلز در برابر خوردگی و زنگ زدگی مورد استفاده قرار می‌گیرد و میزان مقاومت آن بسیار زیاد است، لذا گالوانیزه سرد با توجه به کم بودن ضخامت لایه روی فقط برای محافظت از فلز در برابر زنگ زدگی استفاده می‌شود. لایه گالوانیزه گرم به شکل مات و کدر است و در فلزات که دارای پوشش گالوانیزه سرد است به شکل براق و درخشان است. پوشش گالوانیزه سرد از فلزی است که در صورت بروز خراش عمیق بر روی سطح آن‌ها، باعث زنگ زدگی در لایه‌های زیرین شده و بعد از مدتی اکسید می‌شوند

آبکاری گالوانیزه سرد چیست

در این روش با استفاده از الکترولیز کردن مواد نمکی درون یک محلول هر قطعه آهنی که در این شرایط باشند را پوشش می دهند. این روش که در اصل باید با استفاده از الکترولیت اسیدی انجام شود، معمولا برای وسایل مورد استفاده در مصارف خانگی به کار برده می شود. لایه روی ایجاد شده روی آهن در این روش نازک تر از زمانی است که شما از روش گالوانیزه گرم استفاده می کنید. در ضمن بهتر است بدانید که علاوه بر گالوانیزه گرم و سرد روشهای دیگری برای آبکاری گالوانیزه وجود دارد که عبارتند از:

  • پوشش دهی مکانیکی: در این روش قطعه مورد نظر را درون پودر شیشه و روی قرار می دهند. سپس با پاشش مواد گالوانیزه و قرار دادن آن درون مایع شیمیایی مخصوص باعث می شوند که ذرات روی کاملا بر سطح قطعه بنشینند. در نظر داشته باشید که این روش برای شرایطی استفاده می شود که شما قصد دارید گالوانیزاسیون را روی قطعات کوچک زیر 50 کیلو انجام دهید.
  • رنگ کردن با روی: در این روش ابتدا باید سطح قطعه مورد نظر شما با استفاده از سنگ ساییده شود، سپس با استفاده از فرچه یا اسپری رنگ روی را روی قطعه مورد نظر خود بپاشید. لایه‌ای که با این روش روی قطعه مورد نظر خود ایجاد می کنید دارای 92 تا 95 درصد روی است.
  • اسپر کردن روی: در این روش اول روی را به شکل پودر در داخل یک تفنگ می ریزند و سپس آن را حرارت میدهند تا پودر آب شود و سپس آن را به صورت مذاب روی قطعات مورد نظر می پاشند. در این روش باید از از کمپرسور و تجهیزات مناسب برای افزایش سرعت پاشش استفاده کرد.
  • روش غوطه ور سازی: انجام این روش چنین است که قطعه مورد نظر که قصد انجام آبکاری روی آن را دارید چندین بار از درون حمام مذابی از جنس فسفر، آلومینیوم، مس، نیکل، قلع، منگنز و روی عبور می دهند. برا کنترل ضخامت روکش در این روش از دمیدن هوا استفاده می شود. این روش آبکاری گالوانیزه زیر مجموعه آبکاری گالوانیزه گرم قرار می گیرد و آنرا با نام روش آبکاری گرم غیر مداوم نیز می شناسند.

درباره آبکاری گالوانیزه بیشتر بدانید

آبکاری گالوانیزه نوعی پوشش است که برای جلوگیری از خوردگی فلزات روی قطعه پوشش داده می شود . برای تثبیت کیفیت و بالا بردن مقاومت آبکاری گالوانیزه از پوشش هایی به نام کروماته استفاده می شود که به چهار دسته سفید(آبی کم رنگ) ، مشکی ، هفت رنگ ( طلایی ) و سبز دسته بندی می شود . کروماته کردن به عملیات شیمیایی ، الکتروشیمیایی فلزات و پوشش های فلزی در محلول هایی اطلاق می شوند که در آنها کرمات جز اصلی باشد . نتیجه چنین عملیاتی ایجاد پوشش محافظ تبدیلی شامل ترکیبات کرم سه ظرفیتی و شش ظرفیتی بر روی سطح فلز است

مصارف آبکاری گالوانیزه سرد

شیوه گالوانیزه سرد برای سطوح فلزاتی که برای محصولات بهداشتی یا لوله‌هایی که با ضخامت کمی دارند استفاده می‌شوند. گالوانیزه سرد در صنایع خودروسازی و ساخت پیچ و مهره و قطعه سازی کاربرد دارد.

مصارف آبکاری گالوانیزه گرم

گالوانیزه گرم برای پوشش‌دهی قطعاتی که در مکان‌های باز به کار می‌رود. مانند دکل‌های مخابراتی، گاردریل جاده‌ها، دکل‌های فشار قوی برق، لوله‌های آب با ضخامت زیاد و تیرهای برق با استفاده از گالوانیزه گرم پوشش‌دهی می‌شوند تا در برابر خوردگی و زنگ زدگی از مقاومت بالایی برخورددار باشند.

X